Kamu Müteahhitleri Maliyet Artışlarından Zarar Görüyor
Türkiye Kamu Müteahhitleri Platformu Başkan Yardımcısı Mehmet Salih General, son dönemde artan inşaat maliyetlerinin özellikle kamuyla çalışan müteahhitleri zor durumda bıraktığını ve 13 bin müteahhidin ticaret yapamaz hale geldiğini belirtti. “Bu fiyat artışları nedeniyle işlerimizi yapamaz hale geldik. Ekonomik krizde devletimiz herkese elini uzattı ama kamu müteahhitleri unutuldu” dedi.
Kamu Müteahhitleri Platformu Başkan Yardımcısı Orgeneral, artan maliyetler nedeniyle sektörde yaşanan sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulundu. general dedi ki:
“13 BİNDEN FAZLA MÜTEAHHİT MAĞDUR, TİCARET YASAKTIR”
“Merkez Bankası’nın 2021 yılı döviz tahmini 9,10 iken yüzde 18’de bitti. Bu durum inşaat sektöründe çok büyük artışlara neden oldu. Kamu müteahhitleri olarak biz sözleşmemiz gereği sözleşme büyüklüğüne göre işlerimizi bitirmek durumundayız. maliyet artışlarından işimizi bitiremedik.demir 7 lira iken beton 800 liraydı.biz bu zamlardan dolayı işlerimizi yapamaz hale geldik.devlet bu durumla ilgili iki kez kanun çıkardı önce 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Ek 5 diye bir unsur diye fiyat farkı vermiş o da yetmemiş sonra ek 6 puan eklemiş yine fiyat farkı vermiş ama bu yetersiz olmuş burada da adaletsizlik oluşmuş. yüzde 15’lik bir oranla tasfiye hakkı verilmiş ama bu durum anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır, yüzde 16’ya çıkaranın suçu ne, neden tasfiye hakkı verilmedi? müteahhit arkadaş mağdur, yasaklı, ticaret yapamıyor.”
“HÜKÜMETİMİZ HERKESE ONAY VERDİ AMA KAMU MÜTEAHHİTLERİ UNUTULDU”
Dolardaki hızlı artışın inşaat maliyetlerini büyük ölçüde artırdığına dikkati çeken General, bu dönemde 6 Şubat depremleri nedeniyle kalifiye elemanların deprem bölgesinde olduğunu, inşaat malzemelerinin olmaması nedeniyle çalışmaların tamamlanamayacağını bildirdi. kalifiye personel. general dedi ki:
“Kamu müteahhitleri olarak taleplerimiz şunlardır; teminatı yakılan arkadaşlarımız için sicil affı istiyoruz, işine devam etmek isteyen arkadaşlarımız için fiyat farkı istiyoruz, ülkemizde büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremi, Devletimiz bu yıkım nedeniyle büyük bir seferberlik başlattı.Bölgede kalifiye eleman çalışıyor.Burada kalifiye eleman bulamıyoruz.Kaliteli eleman bulamadığımız için işimizi zamanında bitiremiyoruz bu yüzden ceza alıyoruz.Arkadaşlarımız yeni başladı. yüzde 15-20 civarında olan işletmeler. Onlar da işlerini yapmakta zorlanıyorlar, onlarda tasfiye istiyoruz. Devlet yetkililerimizden bu konuda yardım istiyoruz. Ekonomik krizde hükümetimiz herkese elini uzattı ama kamu müteahhitleri unutuldu.”