Haber

“Uluslararası Afet Hemşireliği Sempozyumu” Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde düzenlenen “1. Bezmialem Uluslararası Afet Hemşireliği Sempozyumu”nda “afet hemşireliği” konusu ele alındı.

Üniversitemiz Abdulhamid Han Oditoryumu Erich Frank Konferans Salonu’nda düzenlenen “Doğal Afetlerde Hemşirelik” başlıklı sempozyumda afet hemşireliği, afet öncesi, sırası ve sonrasında hemşirelik rolleri ve afetlerde hemşirelik deneyimleri ele alındı.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu açılış konuşmasında, afet sonrası sağlık çalışanlarının tüm mensupları ile birlikte hayati rol oynadığını söyledi.

Kahramanmaraş depreminin ardından afet gerçeğiyle bir kez daha yüzleştiğini belirten Kazancıoğlu, “Depremi çok uzun zamandır konuşuyoruz. Çok uzun süredir depremi konuşuyoruz. Edindiğimiz tecrübelerle depremi konuşuyoruz. Marmara depremi sonrası sağlık alanında kazanılan, doktorların ve sağlık hizmeti verenlerin geliştireceği kurallar çerçevesinde neler olacağını ele alıyoruz.Afet, fırtına, tayfun, trafik kazası, sel, heyelan, mayın gibi kavramlarla karşımıza çıkıyor. iklim değişikliğinden kaynaklanan çökmelerde, hastalara yaklaşımımızın farklı olması gerektiğini söyledi.” dedi.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkinaz Aştı, kriz zamanlarında hemşirelerin üstlendiği kritik role değindi.

Ulusal ve küresel düzeyde toplumun sağlık dinamiklerini etkileyen durumlarda savaşlarda, pandemi döneminde ve afetlerde hemşirelerin rol ve sorumluluklar üstlendiklerini kaydeden Aştı, “Bu sempozyumu 2022 yılında planlamıştık ama ne yazık ki Kahramanmaraş depremiyle karşı karşıya kaldık. Sempozyum, afet hemşireliği alanında farkındalık ve farkındalık getirdi. söz konusu.

“Afetler aynı zamanda bir kalkınma sorunudur”

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Tehlikede miyiz” başlıklı oturumda depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hataylı olduğu için bölgedeki deprem riskiyle özellikle ilgilendiğini ifade eden Ersoy, “Depremden önce 24 Aralık’ta Kırıkhan’da sunum yapmıştım. Başlık ‘Hatay depreme hazır mı?’ Hazır olmadığını görüyoruz, notlarıma baktım, 2009’da bugün olanları yazdım, hepsini yazdım, bilmişsin gibi anlattım, ne yazık ki çok iyi dinliyoruz ama içselleştiremiyoruz. davranmak.” ifadeleri kullandı.

prof. Dr. Ersoy, depremin insan hayatı ve ekonomik sistem için büyük riskler oluşturduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“Afetler aynı zamanda bir kalkınma sorunudur. Kalkınmaya yaptığınız tüm yatırımlar boşa gider, patinaj yaparsınız. Onun için deprem ölüm kalım kumarıdır diyorum. Bu kumarı 3-5 saniyede kaybedersiniz. bir insanın bedeli bitmez, fiyat biçemezsiniz ama biz gelecek nesillerin hakkını çiğniyoruz, buna hakkımız yok.”

habermuradiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu